Γιατροί Έλληνες - Δωδεκανησιακή Ένωση Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας

 
 

Free Hit Counter


Επισκέψεις

 
 
   
     
     
     

Newsletter

Γιατροί Έλληνες

ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Γιατροί Έλληνες

Αγαθίνος 

Ο Αγαθίνος ήταν ένας διακεκριμένος Έλληνας γιατρός που καταγόταν από τη Σπάρτη, «όχι τυχαίος άνδρας» κατά τη φράση του κορυφαίου Γαληνού. Ο Αγαθίνος οφείλει κυρίως τη φήμη του στο ότι ένωσε τα τρία γνωστά τότε συστήματα της Ιατρικής, το σύστημα των «πνευματικών», αυτό των «εμπειρικών» και αυτό των «μεθοδικών», σε ένα, δημιουργώντας έτσι μία νέα ιατρική «σχολή», αυτή των «εκλεκτικών» ή «επισυνθετικών», η οποία αναπτύχθηκε μεταγενέστερα από τον Κέλσο και τον Αρεταίο τον Καππαδόκη. Μαθητές του Αγαθίνου ήταν ο Αρχιγένης και ο Ηρόδοτος, οι οποίοι διέπρεψαν στηΡώμη.

 Ο Αγαθίνος συνέγραψε πολλά έργα, αλλά όλα χάθηκαν. Σπουδαία ήταν τα έργα του Περί σφυγμών και Περί πυρετών, καθώς και άλλα για τα θερμά και ψυχρά λουτρά. 


 

Αγνοδίκη

Η Αγνοδίκη φέρεται ως η πρώτη καταγεγραμμένη στη παγκόσμια ιστορία γυναίκα που άσκησε επίσημα το επάγγελμα της μαίας.

 Έζησε στην αρχαία Αθήνα κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα. Μέχρι των ημερών της οι νόμοι της Πολιτείας απαγόρευαν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος από μέρους των δούλων, ιδιαίτερα δε από μέρους των γυναικών έστω και ελεύθερων. Λόγω δε των απαγορευτικών εκείνων νόμων πολλές γυναίκες ντρέπονταν να καλούν ιατρούς, άνδρες, όταν ασθενούσαν ακόμη και κατά τους τοκετούς, με συνέπεια να πεθαίνουν σε μεγάλο βαθμό οι επίτοκοι.

 Η Αγνοδίκη τότε, φορώντας ανδρικά ενδύματα, παρουσιάσθηκε ως νεαρός σπουδαστής και φοίτησε ιατρική πλησίον του περίφημου ιατρού της αρχαιότητας Ηρόφιλου όπου και εκπαιδεύτηκε στην ιατρική και μάλιστα με ειδίκευση στη γυναικολογία σημειώνοντας εκπληκτικές επιτυχίες, αν συνυπολογισθεί πως ήταν και η μόνη στην τότε Αθήνα, εμπιστευόμενη το μυστικό της στις πελάτισσές της.

Οι άρρενες ιατροί συνάδελφοί της, που συνέχιζαν να θεωρούν πως ήταν άνδρας κατέφυγαν τότε στα Δικαστήρια κατηγορώντας τον (την) ότι η φήμη του (της) ήταν προϊόν αθέμιτων σχέσεων με τις γυναίκες. Η Αγνοδίκη για να καταρρίψει την κατηγορία αυτή αναγκάσθηκε τότε ν΄ αποκαλύψει το φύλο της, αλλά και παρά την έκπληξη όλων κατηγορήθηκε ως παραβάτης των κειμένων νόμων.

 Έτσι ακολούθησε δεύτερη δίκη περισσότερο πολύκροτη από την πρώτη. Η Αγνοδίκη όμως έχοντας ισχυρούς υπερασπιστές της εποχής, ακόμη και συζύγους αρχόντων, επέτυχε όχι μόνο την πανηγυρική αθώωσή της, που πιθανώς εξ αυτού του γεγονότος να προήλθε ιστορικά το όνομά της, αλλά επίσης και την αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας, επιτρέποντας έτσι, από τότε, στις γυναίκες της αρχαίας Αθήνας να σπουδάζουν την Ιατρική και να μετέρχονται το ιατρικό λειτούργημα. 


 

Αθρυΐλατος 

Ο Αθρυΐλατος ήταν ονομαστός γιατρός από τη Θάσο, που έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. ή στις αρχές του δεύτερου. Τότε η Θάσος υπαγόταν στη ρωμαϊκή επαρχία της Μακεδονίας. Ο Αθρυΐλατος ο Θάσιος υπεστήριξε δύο πρωτότυπες θεωρίες, τις οποίες αναφέρει ο Πλούταρχος στα Συμποσιακά του:

 Πως οι γυναίκες είναι από την ιδιοσυγκρασία τους θερμότερες από τους άνδρες: «Οι γυναίκες αντέχουν το κρύο καλύτερα από τους άνδρες, δεν είναι τόσο ευαίσθητες στον δριμύ καιρό και κρατούνται ζεστές με λίγα ρούχα.»

Πως το κρασί έχει ψυκτικές ιδιότητες (είναι «εξαίρετο δροσιστικό φάρμακο») και προκαλεί εφίδρωση και ύπνο


 

Εμφάνιση ανά:||
 •  

  Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης

  Παρόλο που έγραψε κυρίως για ιατρικά θέματα υπάρχουν κάποιες υποδείξεις ότι δεν ήταν γιατρός αλλά ένας φιλόσοφος της επιστήμης...

  5ος π.Χ αιώνας
 •  

  Ηρόδοτος (ιατρός)

  Σημαντικά επίσης έργα του ήταν ο "Ιατρός", το "Περί βοηθημάτων", το οποίο και υποδιαιρείται σε "Περί κενουμένων βοηθημάτων"

  1ο αιώνα (μ.Χ.
 •  

  Ηρόδοτος ο Ταρσεύς

  Ο Ηρόδοτος ο επιλεγόμενος Ταρσεύς ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και ιατρός από την Ταρσό, τον οποίο αναφέρει ο Διογένης ο Λαέρτιος 

  2ο αιώνα (μ.Χ.
 •  

  Ιωνικός ο Λυδός

  Ο Ιωνικός καταγόταν από τις Σάρδεις της Λυδίας εξ ου και η προσωνυμία του, ήταν γιος επίσης διαπρεπούς ιατρού που το όνομά του δεν διασώθηκε.

  4ο αιώνα (μ.Χ.)
 •  

  Μητρόδωρος ο Χίος

  Ο Μητρόδωρος ο Χίος ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, ιατρός και μαθηματικός που έζησε στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ.

  έζησε στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ. με αρχές του 4ου αιώνα π.Χ..
 •  

  Σέξτος ο Εμπειρικός

  Ονομάστηκε Εμπειρικός γιατί ακολουθούσε την εμπειρική (αντίθετη προς τη δογματική ή θεωρητική) ιατρική σχολή,

  β΄μισό 2ου - αρχές 3ου αι.μ. Χ.