Γιατροί Έλληνες - Δωδεκανησιακή Ένωση Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας

 
 

Free Hit Counter


Επισκέψεις

 
 
   
     
     
     

Newsletter

Γιατροί Έλληνες

ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Γιατροί Έλληνες

Ανδρόμαχος 

Ο Ανδρόμαχος ο Κρης ή Ανδρόμαχος ο Πρεσβύτερος (1ος αιώνας μ.Χ.) ήταν Έλληνας ιατρός από την Κρήτη ο οποίος υπήρξε ο προσωπικός γιατρός του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα. Ο γιός του ονομάζονταν επίσης Ανδρόμαχος -γνωστός ως Ανδρόμαχος ο Νεότερος ωστόσο δεν είναι τίποτα γνωστό για τη ζωή του παρά μόνο το ότι υπήρξε συγγραφέας ενός τρίτομου έργου με φαρμακευτική θεματολογία το οποίο αναφέρει συχνά ο Γαληνός.

 Βιογραφία

 Ο Ανδρόμαχος ο Πρεσβύτερος είναι κυρίως γνωστός για το γεγονός ότι υπήρξε ο πρώτος ιατρός ο οποίος είχε τον τίτλο του αρχίατρου, καθώς και για την εφεύρεση μιας διάσημης φαρμακευτικής αγωγής/πανάκειας η οποία έφερε το όνομα του ως η Θηριακή η Ανδρομάχεια (D/R) (γνωστή στα λατινικά ως Theriaca Andromachi). Οι οδηγίες παρασκευής του σκευάσματος περιέχονται σε ένα ελεγειακό ποίημα 174 γραμμών το οποίο είναι αφιερωμένο στον Νέρωνα. Ο Γαληνός συμπεριέλαβε το ποίημα αυτό σε 2 από τα έργα του, και σχολίασε πως η επιλογή της περιγραφής της συνταγής με τη μορφή ποιήματος έγινε έτσι ώστε ο Ανδρόμαχος να θυμάται ευκολότερα την παρασκευή της καθώς και λιγότερο πιθανό να αλλοιωθεί κατά το πέρασμα του χρόνου. Επιπλέον ιταλικές αναφορές της Αναγέννησης αναφέρουν πως όντως ο Ανδρόμαχος υπήρξε ο εφευρέτης της συνταγής αντί του Γαληνού. 


 

Άντυλλος 

Ο Άντυλλος ήταν Έλληνας γιατρός, ο οποίος έζησε το 2ο αιώνα μ.Χ. Επινοώντας δική του μέθοδο πέτυχε να θεραπεύσει το ανεύρυσμα. Εκτός από τις έρευνές του, ασχολήθηκε και με τη χειρουργική. Έγραψε έργα όπως «Περί βοηθημάτων» και «Τα χειρουργούμενα». Ελάχιστα έργα του έχουν σωθεί και αυτά εκδόθηκαν σε έναν τόμο, από τον Κουρτς Σπρένγκελ, το1779. Οι έρευνες του Άντυλλου αφορούσαν τη θεραπευτική, τη διαιτητική και τη χειρουργική. 


 

Απολλώνιος 

Ο Απολλώνιος ήταν αρχαίος Έλληνας ιατρός (γ. 60 π.Χ.), από το Κίτιο της Κύπρου. Σπούδασε ιατρική στην Αλεξάνδρεια ή κατά μια άλλη εκδοχή στο Κίτιο μολονότι δεν είναι σαφές αν μια ιατρική σχολή υπήρχαν εκείνη την εποχή. 

 Ιστορικό

 Η φήμη του διαδόθηκε σε όλο τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο, και ήταν ο σημαντικότερος όλων των Κυπρίων ιατρών. Η ιατρική γνώμη του Απολλώνιου θεωρήθηκε έγκυρη και αυθεντική σύμφωνα με τον Ηροδιανό. Σημαντικές προσωπικότητες, όπως Στράβων, ο Κικέρων και ο Διοσκουρίδης έχουν γράψει θετικά σχόλια για τον Απολλώνιο  .

 Συγγραφικό έργο

 Ο Απολλώνιος έγραψε αρκετά βιβλία για τα φάρμακα  , αλλά το πιο σημαντικό, και αυτό που διασώθηκε, είναι το περί άρθρων που είναι μια σπουδή για τη διδασκαλία του Ιπποκράτη , ο βιβλίο αυτό γράφτηκε στην Κύπρο. Ένα αντίγραφο του έργου αυτού βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του βυζαντινού γιατρού Νικήτα, και τώρα φυλάσσεται στη Φλωρεντία. Το βιβλίο γράφτηκε υπό την αιγίδα του βασιλιά Πτολεμαίου (81-58 π.Χ.). Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα και γραμμένο κάθε τμήμα σε διαφορετική εποχή. Κάθε μέρος εξετάζει διαφορετικά μέρη του σώματος ενώ περιέχει και ζωγραφισμένες εικόνες. Το πρώτο μέρος είχε 30 εικόνες, πιστεύεται ότι είχε να αντιγράψει κάποιο βιβλίο του Ιπποράτη.

Εμφάνιση ανά:||
  •  

    Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης

    Παρόλο που έγραψε κυρίως για ιατρικά θέματα υπάρχουν κάποιες υποδείξεις ότι δεν ήταν γιατρός αλλά ένας φιλόσοφος της επιστήμης...

    5ος π.Χ αιώνας
  •  

    Ηρόδοτος (ιατρός)

    Σημαντικά επίσης έργα του ήταν ο "Ιατρός", το "Περί βοηθημάτων", το οποίο και υποδιαιρείται σε "Περί κενουμένων βοηθημάτων"

    1ο αιώνα (μ.Χ.
  •  

    Ηρόδοτος ο Ταρσεύς

    Ο Ηρόδοτος ο επιλεγόμενος Ταρσεύς ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και ιατρός από την Ταρσό, τον οποίο αναφέρει ο Διογένης ο Λαέρτιος 

    2ο αιώνα (μ.Χ.
  •  

    Ιωνικός ο Λυδός

    Ο Ιωνικός καταγόταν από τις Σάρδεις της Λυδίας εξ ου και η προσωνυμία του, ήταν γιος επίσης διαπρεπούς ιατρού που το όνομά του δεν διασώθηκε.

    4ο αιώνα (μ.Χ.)
  •  

    Μητρόδωρος ο Χίος

    Ο Μητρόδωρος ο Χίος ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, ιατρός και μαθηματικός που έζησε στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ.

    έζησε στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ. με αρχές του 4ου αιώνα π.Χ..
  •  

    Σέξτος ο Εμπειρικός

    Ονομάστηκε Εμπειρικός γιατί ακολουθούσε την εμπειρική (αντίθετη προς τη δογματική ή θεωρητική) ιατρική σχολή,

    β΄μισό 2ου - αρχές 3ου αι.μ. Χ.