Σιχισμός - Δωδεκανησιακή Ένωση Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας

 
 

Free Hit Counter


Επισκέψεις

 
 
   
     
     
     

Newsletter

Σιχισμός

ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Ξεκίνησε τον 15ο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Ινδία
Rating:2.78, Votes:9

Ο Σιχισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία, η οποία ξεκίνησε τον 15ο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Ινδία, με επιρροές κυρίως από τονΙνδουισμό και το Ισλάμ. Βασίζεται στις διδασκαλίες του Νάνακ Νεβ και των εννέα διαδόχων του. Το σύστημα αυτό θρησκευτικών φιλοσοφιών είναι γνωστό παραδοσιακά με το όνομα Gurmat (δηλαδή οι διδασκαλίες των γκουρού) ή Sikh Dharma. Η ονομασία "Σιχισμός" προέρχεται από τη λέξη Sikh (Σιχ), η οποία προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα śiṣya που σημαίνει "απόστολος" ή "αρχάριος", ή śikṣa που σημαίνει «διδασκαλία». Οι πιστοί του Σιχισμού είναι γνωστοί ως Σιχ.

 

Διδασκαλία

 

Το κύριο δόγμα του Σιχισμού είναι η πίστη στον Vāhigurū (Θεό). Ο Σιχισμός απαιτεί την αναζήτηση της σωτηρίας μέσω της πειθαρχημένης, προσωπικής περισυλλογής, στο όνομα και στο μήνυμα του Θεού. Ο εγωισμός, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση και η λαγνεία είναι γνωστά ως "Τα Πέντε Κακά", τα οποία επιφέρουν χωρισμό από το Θεό και μπορούν να θεραπευθούν μόνο με την έντονη και αδιάκοπη αφοσίωση προς αυτόν. Οι οπαδοί του Σιχισμού πρέπει να ακολουθούν τις διδασκαλίες των δέκα γκουρού (διαφωτισμένοι ηγέτες), καθώς επίσης και την ιερή τους γραφή, την Gurū Granth Sāhib.

Khālsā

Με τον όρο "Khālsā" (αγνός) αναφερόμαστε στους Σιχ, που έχουν την λάβει την Amrita (αθανασία), στην τελετή Amrit Sanskar.[α] Οι Σιχ που έχουν κάνει τη συγκεκριμένη τελετή, ονομάζονται Amritdhari και είναι υποχρεωμένοι να φέρουν τα pañj kakkē ή pañj kakār: Αυτά αποτελούνται από τα εξής:

  • kēs: άκοπα μαλλιά, τα οποία καλύπτονται συνήθως με ένα είδος τουρμπανιού (Dastar ή Pagṛi)
  • kaṅghā: μικρή χτένα για την περιποίηση των μακριών μαλλιών
  • kaṛā: σιδερένιο βραχιόλι που συνήθως φοριέται στον αριστερό καρπό
  • kirpān: μικρό τελετουργικό ξίφος
  • kachchhera: κοντό παντελόνι, που χρησιμοποιείται ως εσώρουχο

 

Ο θεσμός αυτός ιδρύθηκε το 1699 από τον τελευταίο γκουρού.

Απαγορεύσεις στο Σιχισμό

Υπάρχει μια σειρά από θρησκευτικές απαγορεύσεις στο Σιχισμό. Απαγορευμένες είναι οι εξής:

  1. Κοπή μαλλιών: Απαγορεύεται αυστηρά το κόψιμο των μαλλιών στον Σιχισμό. Ο κάθε Σιχ επιβάλλεται να διατηρήσει τα μαλλιά του ακούρευτα (χωρίς να τα κόψει, ψαλιδίσει).
  2. Δηλητηρίαση: Η κατανάλωση αλκοόλ, τα ναρκωτικά, ο καπνός, και άλλες τοξικές ουσίες, δεν επιτρέπονται. Τοξικές ουσίες απαγορεύονται αυστηρά για ένα Σιχ. Ωστόσο, οι Nihangs του Παντζάμπ κάνουν χρήση κάνναβης για να βοηθούνται στο διαλογισμό.
  3. Μοιχεία: Στο Σιχισμό, οι σύζυγοι πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά πιστοί ο ένας στον άλλον.
  4. Τυφλή πνευματικότητα: Δεν πρέπει να ακολουθούν ή να παρακολουθούν προλήψεις και τελετές συμπεριλαμβανομένων των προσκυνημάτων, νηστειών, τελετουργιών κάθαρσης, της περιτομής, ειδωλολατρίας, προσκυνήματος σε τάφους, υποχρεωτικής χρήσης του πέπλου για τις γυναίκες, κ.α.

Ο Σιχισμός ανά τον κόσμο

Οι παραδόσεις και οι διδασκαλίες του Σιχισμού συνδέονται ευδιάκριτα με την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό του Παντζάμπ, όπου ζει το 75% των Σιχ σήμερα, ενώ αριθμούν 25,8 εκατομμύρια παγκοσμίως. Πολλοί Σιχ συναντώνται σε χώρες του δυτικού κόσμου, όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα δημιουργήθηκε μια σημαντική κοινότητα στη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, σημαντικοί πληθυσμοί υπάρχουν στην Ανατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.

 

 

Πηγή: Βικιπαίδεια