ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - Δωδεκανησιακή Ένωση Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας

 
 

Free Hit Counter


Επισκέψεις

 
 
   
     
     
     

Newsletter

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ » Αρχεία 2018

Ιταλικού μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών
Rating:4.00, Votes:4

 

«Η πρωτοβουλία της Ιταλικής Πρεσβείας, TEMPO FORTE, είναι μια διμερής διακρατική σχέση που έχει στόχο να δείξει ότι οι δύο λαοί, δεν είναι μόνο παροιμιακά, ούνα φάτσα ούνα ράτσα, αλλά ότι εδώ και αρκετές χιλιετηρίδες, από τότε που στη Μεσόγειο υπάρχει ναυτοσύνη, συνυπάρχουν. 

Οι Έλληνες, άνδρες κατά κανόνα, μπαίνουν στα πλοία και πηγαίνοντας στην Ιταλική χερσόνησο, συχνωτίζονται με τους κατοίκους, φτιάχνοντας οικογένειες και ιδρύοντας ελληνικές πόλεις.

Όπως λέει ο Διώροδος: οι Ρόδιοι έμαθαν στους Σικελούς να μην πολεμούν μεταξύ τους και να συνυπάρχουν με ειρήνη, και στους κατοίκους των Αιολίων νήσων, να διαχειρίζονται τους κλήρους και γενικότερα το πώς να ζουν στη μικρή κοινωνία τους.

 

 Στους αιώνες που ήρθαν μετά, οι Ιταλιώτες συνυπάρχουν με τους Έλληνες, και η μεγάλη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέπεται σε Βυζαντινή.

 

Το ότι εμείς ονομάζουμε τους εαυτούς μας Ρωμιούς, (δηλαδή Ρωμαίους πολίτες) και το ότι η ρωμιοσύνη είναι ένα πολιτιστικό αποτέλεσμα, δείχνει πόσο εμείς και εκείνοι είμαστε το ίδιο πράγμα. 

Επειδή όμως η καθημερινότητα, μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολλές φορές δημιουργεί αρνητικές τάσεις και μας κάνει να ξεχνούμε τις πραγματικές μας καταβολές, εμείς πιστεύουμε ότι βάζοντας στη καθημερινότητά μας, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αυτές τις συνιστώσες, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους λαούς μας να εμπεδώσουν το αυτονόητο.»

 

 

Ο Eπίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στην Ρόδο - κος Φαρμακίδης.