Magna Graecia - Δωδεκανησιακή Ένωση Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας

 
 

Free Hit Counter


Επισκέψεις

 
 
   
     
     
     

Newsletter

Magna Graecia

ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Magna Graecia

  • ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ
    ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ

Βους (σημερινή Bova)

Καυλωνία (σημερινή Monasterace Μarina) - Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας στην περιοχή Μοναστηράκι. Ιδρύθηκε από Αχαιούς που ήρθαν από την Ελλάδα πριν το 700 π.Χ. με αρχηγό τον Τύφων από το Αίγιο και κατοίκησαν στο μέρος αυτό μια ευρεία περιοχή. Το όνομα ίσως να προέρχεται από έναν πολίτη της Αυλώνας, τον Καυλώνα.
Από την κτίση της πόλης, και μετά από λίγες δεκαετίες συμμάχησε με τον Κρότωνα και την Σύβαρι, αργότερα και με τους Θούριους, οι οποίες ήταν επίσης Αχαϊκές αποικίες. Στην Αυλωνία πρέπει να άνθιζε το εμπόριο, όπως συμπεραίνεται από τις μεγάλες ποσότητες αρχαίων νομισμάτων που έχουν βρεθεί.
Το 389 π.Χ. ο Διόνυσος τύραννος των Συρακουσών εισέβαλε στην Μεγάλη Ελλάδα, πολιόρκησε την Καυλωνία και επέφερε σοβαρές απώλειες στους Κροτωνιάτες και άλλους που έσπευσαν σε βοήθεια των Καυλωτών. Η Καυλωνία αναγκάστηκε να παραδοθεί και η πόλη καταστράφηκε το 384 π.Χ., ενώ οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στις Συρακούσες. Η Καυλωνία παραχωρήθηκε στους σύμμαχους των Σικελών, τους Λοκρίους. Από τότε η Καυλωνία δεν ευδοκίμησε, και κατά την Σικελική εκστρατεία του Πύρρου αλώθηκε από μισθοφόρους στρατιώτες και έσβησε.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας (ιταλ. Museo Nazionale della Magna Grecia) στο Ρέτζιο (αρχ. Ρήγιον) της Καλαβρίας.


Μέταυρος: αποικία της Μεσσήνης και του Ρηγίου (σημερινό Gioia Tauro) 


Κρίμισα (σημερινό Cirò)


Λάος: (σημερινή Mercelina) - Η Λάος ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Μεγάλης Ελλάδας, στη σημερινή Καλαβρία .
Ήταν αχαϊκός λιμένας της δυτικής πλευράς της Ιταλίας κοντά στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού. Πρόκειται για αποικία της Συβάρεως, όταν μετά την καταστροφή του έτους 510 π.Χ. μέρος των Συβαριτών φυγάδων κατοίκησαν εδώ. Η πόλη κυριεύτηκε το έτος 390 π.Χ. από τους Λουκανούς. Η Λάος έκοψε νομίσματα την περίοδο της αρχαϊκής τέχνης, δηλαδή στα τέλη του 6ου και την πρώτη δεκαετία του 5ου αιώνα π.Χ. Έκοψε επίσης χάλκινα νομίσματα μεταγενέστερα τω ναργυρών και νεότερα του 400 π.Χ. Τα ονόματα των αρχόντων ΣΤΑ και ΟΨΙ, τα οποία αναγράφονται στα νομίσματα, ίσως να ήταν Στάτιος ή Στατίλιος και Οψίδιος.


Τερίνα: αποικία του Κρότωνα, σημερινή Sant' Eufemia ή Nocera Terinese (οι απόψεις των ειδικών διίστανται για την ακριβή της θέση, δεδομένου ότι δεν έχουν βρεθεί ίχνη της).


Ιέραξ: (σημερινό Gerace)
Κωσταντία: (σημερινή Cosenza)
Λακίνιον: (σημερινό Capo Colonna)