Γιατροί Έλληνες - Δωδεκανησιακή Ένωση Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας

 
 

Free Hit Counter


Επισκέψεις

 
 
   
     
     
     

Newsletter

Γιατροί Έλληνες

ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Γιατροί Έλληνες

Αισχρίων 

Ο Αισχρίων ήταν Έλληνας εμπειρικός γιατρός από την Πέργαμο. Ανήκε στην εμπειρική σχολή και ήταν μαθητής του Κόιντου. Ήταν εκείνος που δίδαξε στον Γαληνό φαρμακολογία. Ο Γαληνός τον αποκάλεσε «φαρμάκων εμπειρικότατον». Στις πληγές που είχαν προκληθεί από δάγκωμα λυσσασμένου ζώου, έβαζε στάχτη από ποτάμιους καρκίνους (δηλαδή καβούρια), λέγοντας: «ὥρᾳ θέρους μετὰ τὴν κυνὀς ἐπιτολὴν, ἡνίκα λέοντι ἥλιος ἦν, ἡ σελήνη δὲ οκτωκαιδεκαταία». Αν ο άρρωστος ερχόταν αμέσως μόλις είχε δαγκωθεί, του έδινε να πιεί το φάρμακο με νερό σ' ένα μεγάλο κουτάλι για σαράντα μέρες. Αν δεν ερχόταν αμέσως, η δόση ήταν δυο κουταλιές. Πάνω στην πληγή έβαζε εμπλαστικό φάρμακο φτιαγμένο από το φυτό οποπάναξ ο ανατολικός «διά Βρυττίας πίσσης» και από ξίδι. Ο Γαληνός αναφέρει αυτή τη θεραπεία που είχε εφεύρει ο Αισχρίων με την παρατήρηση ότι την παρουσιάζει, ώστε να «ἵνα θαρρῶσι τῷ φαρμὰκῳ» οι άρρωστοι «μηδὲνας μηδὲποτε ἀποθανὸντας τῶν χρησαμὲνων αὐτῷ». 


 

Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης

Ο Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης (5ος π.Χ αιώνας), ο οποίος κατάγονταν από τον Κρότωνα της Μεγάλης Ελλάδας ήταν ένας από τους πιο επιφανείς φυσικούς φιλοσόφους και ιατρικούς θεωρητικούς της αρχαιότητας. Ο πατέρας του ονομαζόταν Πειρίθους. Ορισμένοι πιστεύουν ότι υπήρξε μαθητής του Πυθαγόρα και ενδέχεται να είχε γεννηθεί το 510 π.Χ. Παρόλο που έγραψε κυρίως για ιατρικά θέματα υπάρχουν κάποιες υποδείξεις ότι δεν ήταν γιατρός αλλά ένας φιλόσοφος της επιστήμης, καθώς είχε μελετήσει επίσης αστρολογία και μετεωρολογία. Τίποτα περισσότερο δεν είναι γνωστό για τα γεγονότα της ζωής του.


 

Αμήντης 

Ο Αμήντης (Αρχ. ελλην. Ἀμήντης) ήταν αρχαίος Έλληνας χειρουργός, τον οποίο μνημονεύει ο Γαληνός ως επινοητή ορισμένων ιδιοφυών επιδέσεων. Αποσπάσματα εργασιών ενός χειρουργού με το όνομα "Αμυνίας" (πιθανόν από παραφθορά του ονόματος αυτού να προέρχεται το όνομα "Αμήντης") υπάρχουν ακόμη στο χειρόγραφο του Νικήτα "Συλλογή χειρουργών συγγραφέων", και ένα απόσπασμα διασώθηκε από τον Ορειβάσιο  στον τέταρτο τόμο της συλλογής του Άντζελο Μάι Classici Auctores e Vaticanis Codicibus. Η περίοδος κατά την οποία έδρασε είναι άγνωστη, πλην του ότι θα πρέπει να έζησε κατά ή πριν τον 2ο αιώνα. Πιθανόν να είναι το ίδιο πρόσωπο που αναφέρεται στον Σχολιαστή του Θεοκρίτου, που καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Πτολεμαίο Β' τον Φιλάδελφοπερί το 264 π.Χ. για συνωμοσία κατά της ζωής του.


 

Εμφάνιση ανά:||
  •  

    Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης

    Παρόλο που έγραψε κυρίως για ιατρικά θέματα υπάρχουν κάποιες υποδείξεις ότι δεν ήταν γιατρός αλλά ένας φιλόσοφος της επιστήμης...

    5ος π.Χ αιώνας
  •  

    Ηρόδοτος (ιατρός)

    Σημαντικά επίσης έργα του ήταν ο "Ιατρός", το "Περί βοηθημάτων", το οποίο και υποδιαιρείται σε "Περί κενουμένων βοηθημάτων"

    1ο αιώνα (μ.Χ.
  •  

    Ηρόδοτος ο Ταρσεύς

    Ο Ηρόδοτος ο επιλεγόμενος Ταρσεύς ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και ιατρός από την Ταρσό, τον οποίο αναφέρει ο Διογένης ο Λαέρτιος 

    2ο αιώνα (μ.Χ.
  •  

    Ιωνικός ο Λυδός

    Ο Ιωνικός καταγόταν από τις Σάρδεις της Λυδίας εξ ου και η προσωνυμία του, ήταν γιος επίσης διαπρεπούς ιατρού που το όνομά του δεν διασώθηκε.

    4ο αιώνα (μ.Χ.)
  •  

    Μητρόδωρος ο Χίος

    Ο Μητρόδωρος ο Χίος ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, ιατρός και μαθηματικός που έζησε στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ.

    έζησε στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ. με αρχές του 4ου αιώνα π.Χ..
  •  

    Σέξτος ο Εμπειρικός

    Ονομάστηκε Εμπειρικός γιατί ακολουθούσε την εμπειρική (αντίθετη προς τη δογματική ή θεωρητική) ιατρική σχολή,

    β΄μισό 2ου - αρχές 3ου αι.μ. Χ.