ΑΧΙΛΛΕΑ  
     
Περιγραφή βοτάνου
  Αχιλλέα η χιλιόφυλλος

Στην Ελλάδα το όνομα του βοτάνου είναι χιλιόφυλλο αλλά το συναντούμε και με τα ονόματα αγριαψιθιά ή σεμεσάντα. Η αγγλική του ονομασία είναι nosebleed που σημαίνει «μάτωμα μύτης» γιατί το χρησιμοποιούσαν για το σταμάτημα της ρινορραγίας.

Το έχουμε συναντήσει συχνά στους κήπους όπου καλλιεργείται σαν μπορντούρα. Τα φύλλα του είναι πολύ χαρακτηριστικά στο σχήμα και το χρώμα τους. Η μυρωδιά του είναι έντονη θυμίζοντας λίγο την καμφορά. Η γεύση του είναι πικρή και στυφή.

Τα μέρη που χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι τα αέρια. Δηλαδή όλο το φυτό εκτός της ρίζας του.

Η συλλογή του γίνεται κατά την ανθοφορία του φυτού , από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η Αχιλλέα περιέχει 0,5% πτητικά έλαια, φλαβονοειδή, τανίνες και ένα πικρό αλκαλοειδές.

Η δράση του βοτάνου είναι εφιδρωτική, υποτασική, στυπτική, διουρητική και αντισηπτική.

Είναι ωφέλιμο στα κρυολογήματα και την γρίπη. Το χρησιμοποιούμε ως ένα από τα καλύτερα εφιδρωτικά βότανα και πρότυπο ίαμα που βοηθά το σώμα να αντεπεξέλθει στον πυρετό. Προκαλεί διαστολή των περιφερειακών αγγείων μειώνοντας την πίεση του αίματος. Διεγείρει την πέψη και τονώνει τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι χρήσιμο στις λοιμώξεις όπως η κυστίτιδα όπου δρα ως αντισηπτικό του ουροποιητικού. Εξωτερικά βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και θεωρείται ειδικό ίαμα για τις θρομβωτικές καταστάσεις που έχουν σχέση με την υψηλή πίεση. Συντελεί στη διατήρηση του βάρους και είναι ευεργετικό για την διανοητική κατάσταση.

Όταν το πάρουμε για τον πυρετό μπορούμε να το συνδυάσουμε με Σαμπούκο, Μέντα, Ευπατόριο το διατρητόφυλλο, Καγιέν και Πιπερόριζα. Στην υπέρταση το συνδυάζουμε με Κράταιγο, Τίλιο και Ιξό.

Το παρασκευάζουμε ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλάκια του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.