Κινέας - Δωδεκανησιακή Ένωση Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας

 
 

Free Hit Counter


Επισκέψεις

 
 
   
     
     
     

Newsletter

Κινέας

ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Πολιτικοί Έλληνες|ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Ρήτορες Ελλάδας|ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Φιλόσοφοι Έλληνες » Φιλόσοφοι Από "Κ"

Δεν αναφέρεται ημ. γέννησης
Rating:3.21, Votes:14

Ο Κινέας ήταν αρχαίος Θεσσαλός ρήτορας, φιλόσοφος και πολιτικός, σύμβουλος του Βασιλέως Πύρρου της Ηπείρου, στην αυλή του οποίου διήλθε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Ο Πλούταρχος στη ζωή του Πύρρου, αναφέρει, ότι αφου ο Κινέας παρά τις προσπάθειές του ν΄ αποτρέψει τον Πύρρο από την εκστρατεία του στην αρχαία Ιταλία, κατά των Ρωμαίων, τον ακολούθησε ως πολιτικός του σύμβουλος και πρέσβης στις διάφορες διπλωματικές αποστολές. Μετά την πρώτη νίκη του Πύρρου, ο Κινέας προσπάθησε να πείσει τον Βασιλέα του να προτείνει ειρήνη με τους Ρωμαίους, αλλά οι ενέργειες και των δύο αντιπροσωπειών που ηγούνταν ο Κινέας απέβησαν άκαρπες με την Ρώμη να αρνείται τους όρους του Πύρρου.

Δεν υπάρχουν ωστόσο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το τέλος του Κινέα, φαίνεται όμως πως πέθανε κατά την διάρκεια της εκστρατείας κατά της Σικελίας. Ο Κινέας διακρινόταν για την ρητορική δεινότητά του αλλά και την επαγωγικότητα τόσο του λόγου του όσο και κατά το συγγραφικό του έργο. Ήταν τόση η ευγλωττία του που ο ίδιος ο Πύρρος επαναλάμβανε για τον Κινέα πως είχε κατακτήσει περισσότερες πόλεις δια του λόγου του παρά ο ίδιος με τους πολέμους του. Αλλά και στο συγγραφικό έργο του "Θεσσαλικά" και στην επιτομή "Τακτικές του Αινείου" αποδείχθηκε ακριβής.
Χαρακτηριστική είναι και η ιστορική στιχομυθία που έχει διασωθεί μεταξύ του Πύρρου και του Κινέα.
Ο Κινέας ρώτησε κάποια στιγμή τον Πύρρο: ΄

- «τι σκέπτεσαι να κάνεις μετά την εκστρατεία που ανέλαβες αν αποδειχθεί επιτυχής»;
- «Άλλη», του απήντησε ο Πύρρος.
- «Και μετά από την άλλη»; συνέχισε ο Κινέας,
- «Και άλλη, κι άλλη, και αφού καταλάβουμε όλη τη Χώρα, θ΄ αναπαυθούμε, Κινέα, φιλοσοφούντες».
- «Και γιατί τάχα να μη κάνουμε αυτό από τώρα»;, παρατήρησε ο φιλόσοφος!

Πηγές

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.10ος, σελ.749.