Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μια ομάδα ασθενειών όπου ενώ υπάρχει έντονο Ιατροκοινωνικό ενδιαφέρον υπάρχει ωστόσο περιορισμένη κατανόηση του αντικειμένου αυτού.
Θα σας ενημερώσω "τουλάχιστον θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω" πάνω σ' αυτό το θέμα που ο κόσμος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος στα Αφροδίσια νοσήματα, που τώρα λέγονται με τις νέες μοντέρνες απόψεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες.

Αν δεν έχετε ακούσει για την έρπη, για το Aids η για την ηπατίτιδα, δεν θα αργήσετε να δείτε κάποιον γνωστό σας να τυραννιέται η να πεθαίνει από τις τρεις αυτές σύγχρονες πληγές του Φαραώ.
Και οι τρεις ασθένειες, ανίατες και βασανιστικές υπήρξαν προϊόντα της σύγχρονης αντίληψης για την σεξουαλική απελευθέρωση, το οριστικό τέλος στις μονογαμικές σχέσεις, βρήκε ενθουσιώδεις οπαδούς ακόμη κι' ανάμεσα σε παντρεμένα και ευτυχισμένα ζευγάρια, που ένιωσαν την ανάγκη να ξαναζεστάνουν τις σεξουαλικές τους σχέσεις, προσκαλώντας στο σπίτι άλλα ζευγάρια κι αλλάζοντας για μια νύχτα η για περισσότερο, παρτενέρ.

Από την άλλη πλευρά το κίνημα των ομοφυλοφίλων που η αναγνώρισή τους δημόσια αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα.

Το αποτέλεσμα στην σεξουαλική απελευθέρωση ήταν η αύξηση των σεξουαλικών μεταδιδομένων νοσημάτων. (Σ.Μ.Ν.)
Τα αφροδίσια μεταδοτικά νοσήματα, έχουν μια γραπτή ιστορία που χρονολογείται από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων.
Η παλαιά αφροδισιολογία κάλυπτε το αντικείμενο πέντε νοσημάτων, των γνήσιων αφροδίσιων νοσημάτων, σήμερα όμως έχει διευρυνθεί η περιοχή της αφροδισιολογίας και καλύπτει περίπου 17 νοσήματα που ονομάζονται ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (Σ.Μ.Ν.)

Κάτω από τον όρο αυτόν περιλαμβάνονται τα εξής νοσήματα:
1. Σύφιλη
2. Βλεννόρροια
3. Μαλακόν έλκος
4. Αφροδίσιον η βουβωνικόν λεμφοκοκκίωμα. ή (Νόσος του Nicola - Favre).
5. Το Αφροδίσιον η βουβωνικόν κοκκίωμα.
6. Η μη γοκοκοκκική ουριθρίτις
7. Τα Οξυτενή κονδυλώματα.
8. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων. "κύριο θέμα του άρθρου"
9. Η Μολυσματική τέρμινθος
10. Η φθειρίαση του εφηβαίου
11. H Ψώρα.
12. Μη ειδικές φλεγμονές της βαλάνου (Βαλανίτιδες).
13. Η Ηπατίτιδα.
14. Τριχομονίαση
15. Candida almbicans η μυκητιάσεις.
16. Κολπίτιδες.
17. Το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, "AIDS"
       
Σίφυλις Βλεννόρροια Μαλακόν έλκος Αφροδίσιον η βουβωνικόν λεμφοκοκκίωμα Μη γοκοκοκκική ουριθρίτις  
           
Οξυτενή κονδυλώματα Έρπης των γεννητικών οργάνων Μολυσματική τέρμινθος φθειρίαση του εφηβαίου Ψώρα  
         
Κολπίτιδες Μη ειδικές φλεγμονές της βαλάνου Ηπατίτιδα Υγιές αριστερά - ασθένεια δεξιά Τριχομονίαση Μυκητιάσεις.  
           
 AIDS          


Από τα νοσήματα αυτά τα 5 πρώτα είναι γνήσια αφροδισιακά νοσήματα με την παλαιά έννοια του όρου, που μεταδίδονται μόνο με την σεξουαλική επαφή.
Τα επόμενα που είναι περισσότερα, μεταδίδονται είτε με την σεξουαλική επαφή είτε έμμεσα με άλλους τρόπους. Δεν παύουν όμως να είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα.

Επιδημιολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την συχνότητα των αφροδισίων νοσημάτων είναι:

Α) Ιατρογένειες:
1. Γυναίκες με ασυμπτωματική νόσο. (ιδίως βλεννόρροια).
2. Ομοφυλόφιλοι άνδρες - ασυμπτωματικοί.
3. Αποτυχία θεραπευτικής αγωγής λόγω ελλιπούς δόσεως είτε λόγω αναπτυσσόμενης αντιστάσεως. (φαρμακοάντοχος γονόκοκκος) αδρανοποίηση της πενικιλλίνης ένεκα παρουσίας ειδικού σταφυλόκοκκου.
4. Χρησιμοποίηση αντισυλληπτικών με αποτέλεσμα είτε έλλειψη προστασίας , είτε έλλειψη αναστολών και μεγαλύτερο αριθμό επαφών και εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.
5. Πρωιμότερη ωρίμανση των γυναικών, σε σύγκριση με πριν από 40 - 80 χρόνια (ενωρίτερη έμμηνος ρήση) με αποτέλεσμα πρωιμότερη έναρξη σεξουαλικής ζωής.

Β) Κοινωνικοί παράγοντες:
1. Μετακίνηση πληθυσμών (τουρισμός - πολεμικές συρράξεις - μετανάστευση).
2) Αύξηση του χρόνου ανάπαυσης και διακοπών.
3. Εύκολη μετακίνηση από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα.
4. Αύξηση του αλκοολισμού.
5. Χαλάρωση των ηθών.
6. Εύκολη και πιο ελεύθερη διακίνηση των εκδιδομένων γυναικών.
7. Συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.
8. Άγνοια που επιτείνεται από την άποψη ότι τα αφροδίσια νοσήματα είναι χωρίς σημασία.

Γ) Βασικοί παράγοντες
1. Η νόσηση του ενός ερωτικού συντρόφου και η μετάδοση στον άλλο.
2. Η προϋπόθεση πολλών σεξουαλικών επαφών (εκδιδόμενες γυναίκες, ομοφυλόφιλοι κ.λ.π.).

Στο παρόν άρθρο η πιο συχνή από αυτές τις ασθένειες Ο ΕΡΠΗΤΑΣ.
Από την αρχή της Ιστορίας της Ιατρικής, η διάδοση και η αντιμετώπιση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (Σ.Μ.Ν.) υπήρξε μια πρόκληση για την Ιατρική επιστήμη, η πρόσφατη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του έρπητα των γεννητικών οργάνων, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι φαινόμενο της εποχής μας, όμως γραπτά κείμενα που χρονολογούνται από την εποχή του Ιπποκράτη και την βυζαντινή εποχή περιλαμβάνουν περιγραφές κλινικών συμπτωμάτων, που μοιάζουν εντυπωσιακά με έρπητα των γεννητικών οργάνων.
Ο Ιός του απλού έρπητα αποτελεί την πιο συχνή αιτία ελκώσεων των γεννητικών οργάνων.
Τα συμπτώματα της πρώτης προσβολής του έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι συνήθως πιο βαριά και αρχίζει συνήθως με ένα ερυθηματώδες εξάνθημα, που εξελίσσεται σε συρρέουσες ομαδοποιημένες φυσαλίδες πάνω σε μια ερυθηματώδη βάση.
Στην περίπτωση του υποτροπιάζοντα έρπητα, ένα ποσοστό περίπου 50 % των ασθενών βιώνουν ένα προδρομικό στάδιο, που κυμαίνεται από ένα ήπιο αίσθημα κνησμού μερικών ωρών πριν το εξάνθημα μέχρι την εμφάνιση οξυτάτων πόνων στους γλουτούς, τα πόδια και την λαγόνια περιοχή. συνήθως τα επεισόδια του υποτροπιάζοντα έρπητα είναι ηπιότερα από το πρωτοπαθές επεισόδιο.
Το πορτραίτο της πιο διαδεδομένης αφροδίσιας αρρώστιας της εποχής μας δεν είναι και τόσο γοητευτικό, η μετάδοσή της γίνεται μόνο με σεξουαλική επαφή, δεδομένου ότι το μικρόβιο δεν ζει περισσότερο από μερικές ώρες εκτός ανθρωπίνου οργανισμού και συνεπώς η μετάδοσή του από διάφορα αντικείμενα, πετσέτες τουαλέτες κ.λ.π. είναι σχεδόν αδύνατη.
Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον ήπιο έρπη, που κάποιος μπορεί να βγάλει στα χείλη η τον πολύ πιο επίμονο έρπη ζωστήρα, σε αντίθεση με αυτά τα δύο είδη, ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ανίατος, παραμένει κρυμμένος και σε λανθάνουσα μορφή στον οργανισμό μας και εμφανίζεται απροειδοποίητα βασανίζοντας τον φορέα του σε σημείο ψυχοπάθειας.

Το πορτραίτο αυτής της σύγχρονης πληγής είναι το εξής:
Εμφανίζεται μία κοκκινίλα στο σημείο που θα πρωτοεκδηλωθεί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, σε λίγες ημέρες εξελίσσεται σε μια δέσμη φυσαλίδων και σε μια - δυο μέρες σπάνε και δημιουργούν έλκη με πόνο, φαγούρα και ενόχληση που διαρκούν 2 - 3 εβδομάδες όσο και οι διαβρώσεις, μετά την πρώτη περίοδο ο έρπης μπορεί να επανέλθει σε ένα μήνα που στην αρχή οι εμφανίσεις είναι συχνές και επίπονες.
Επειδή δεν υπάρχει ακόμη μια οριστική θεραπεία πλην της ανακουφιστικής με την χρήση ορισμένων αντιικών φαρμάκων, συνιστούμε τα εξής:

Στην πρώτη υποψία ότι προσβληθήκατε από έρπητα διακόψτε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, ο έρπης είναι μεταδοτικός μια ημέρα πριν εμφανιστούν τα έλκη και τέσσερις ημέρες μετά, συνήθως την προηγούμενη ημέρα ο ασθενής νοιώθει ελαφρά αδιαθεσία, αδυναμία και την επόμενη ημέρα εμφανίζονται τα ερπητικά έλκη.

Αν είναι η πρώτη φορά που βλέπετε ύποπτα συμπτώματα στα γεννητικά σας όργανα επισκεφτείτε αμέσως έναν αφροδισιολόγο.

Μην το πείτε σε όλο τον κόσμο γιατί πολλοί δεν θα κατανοήσουν το πρόβλημά σας, αλλά μην το κρατήσετε όμως αποκλειστικά για τον εαυτό σας (ως μυστικό) Αποκαλύψτε το στον άνθρωπο που έχετε σχέση. Για μια περίοδο οι σχέσεις σας θα τεθούν σε δοκιμασία, ίσως μάλιστα και να τελειώσουν οριστικά, διότι ο περισσότερος κόσμος δεν έχει δυνατότητα κατανόησης "λόγω άγνοιας" σε τέτοιας μορφής προβλήματα.

Αν ο σύντροφός σας δεχτεί την κατάστασή σας δεδομένη τότε όλα καλά! Άσχετα όμως με όλα αυτά, πρέπει να διαβάστε και μάθετε περισσότερα για την ασθένειά σας, η άγνοια καμιά φορά είναι καταστροφική.

Ο έρπης δεν μεταδίδεται στα στάδια που δεν έχει εκδηλωθεί, καλό θα είναι όμως να παίρνετε όλα τα προφυλακτικά μέτρα για να μην τον μεταδώσετε στον σύντροφό σας, η τριβή και ο ερεθισμός βοηθούν στις επανεμφανίσεις. Χρησιμοποιήστε λιπαντικό και προφυλάξτε τον σύντροφό σας, αλλά μην αφήσετε την αρρώστια να καταστρέψει τη ζωή σας.

Αποφύγετε τις πολυγαμικές ευκαιριακές σχέσεις, επειδή ο έρπης είναι μεταδόσιμος μια μέρα πριν εκδηλωθεί. Βρισκόσαστε σε διαρκή κίνδυνο να καταστρέψετε τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου.

Αν φτιάχνετε μια σχέση προειδοποιήστε το νέο σας σύντροφο για το πρόβλημά σας, αν δεχτεί να συνεχίσει είναι μέτοχος του προβλήματος και οι ευθύνες σας περιορίζονται σημαντικά, μην αποκρύψετε την αρρώστια με την ελπίδα ότι δεν θα το μάθει.

Ο έρπης είναι θανάσιμος για τα νεογνά μητέρας, που έχει προσβληθεί από την ασθένεια. Αν είστε έγκυος συμβουλευτείτε το γιατρό σας, που θα καταφύγει σε καισαρική. Ο έρπης δεν είναι μεταδόσιμος από το αίμα ούτε κληρονομείται, είναι απλώς η έξοδος του παιδιού από μολυσμένη περιοχή, που μπορεί να δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα.

Όπως καταλαβαίνετε η γνώση σε αυτή την περίπτωση είναι η καλύτερη πρόληψη, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας.
Η μετάδοσή της όταν ο ασθενής ξέρει τι ακριβώς έχει, είναι εγκληματική, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την απερίσκεπτη επαφή του με σεξουαλικό σύντροφο.