Magna Graecia - Δωδεκανησιακή Ένωση Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας

 
 

Free Hit Counter


Επισκέψεις

 
 
   
     
     
     

Newsletter

Magna Graecia

ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Magna Graecia

  • ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ
    ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ

Μεταπόντιο: (σημερινό Metaponto) - Το Μεταπόντιο ήταν ελληνική αποικία της Αχαΐας. Ανήκε στην Μεγάλη Ελλάδα και βρισκόταν σε σύρραξη με τις Ιταλικές πόλεις. Στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. φιλοξένησε τον Πυθαγόρα και έγινε το κέντρο συνάντησης των Πυθαγορείων. Τον 4ο αι. π.Χ. αντιτάχτηκε στην επεκτατική πολιτική των Συρακουσώνκαι του Διονυσίου κάνοντας συμμαχία με τις άλλες Ιωνικές πόλεις της Ιταλίας.

Μινωπολις (σημερινή Monopoli)
Θυριαι (σημερινή Turi)
Καιλια (σημερινή Ceglie Messapica, Brindisi)
Καιλια (σημερινή Ceglie di Campo, Bari)
Καλλίπολις (σημερινή Gallipoli)
Καστανεα (Βυζαντινη αυτοκρατορια, σημερινή Castellaneta )
Κανύσιον (σημερινή Canosa)
Νεαπολις (σημερινή Polignano a Mare)
Υδρούς (σημερινό Οτράντο)


Σιλούϊον ή Σίδιον (σημερινό Gravina) - Η πόλη ιδρύθηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια του αποικισμού της Μεγάλης Ελλάδας, ως πόλις με το δικαίωμα της νομισματοκοπίας. Ο Διόδωρος Σικελιώτης την αναφέρει ως πόλη της Απουλίας, η οποία αποσπάστηκε από τους Σαμνίτες από τους Ρωμαίους κατά τη διάρκεια του Γ΄ Σαμνιτικού Πολέμου (305 ή 306 ΠΚΕ).  Ήταν μια πόλη στο εσωτερικό της Απουλίας, για την οποία αναφέρει ο Στράβωνας ότι συνορεύει με τους Πευκέτιους. Το όνομά της αναφέρει ο Πλίνιος ανάμεσα στις πόλεις δήμους της Απουλίας. Η Αππία οδός, η οποία συνέδεε την Ρώμη με τοΜπρίντιζι, περνούσε από την Γκραβίνα. Στη μεσαιωνική ιστορία η πόλη κατακτήθηκε αλλεπάλληλα από τους Βυζαντινούς, τους Λομβαρδούς και τους βορειοαφρικανούς Μουσουλμάνους. Η πόλη ήταν έδρα του Οίκου των Οτβίλ και μεταγενέστερα του βασιλείου της Νάπολης. Σε μεταγενέστερη περίοδο εξελίχθηκε σε κληρονομικό φέουδα του Ιωάννη, δούκα του Ντουράτσο.

Συποντον (σημερινό γειτονια της Foggia)
Αλήσιον (σημερινό Lecce)


Απένηστη ή Απάμεστη (σημερινή Mattinata)
Η αποικία ιδρύθηκε από κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας, δεδομένου ότι στις ανασκαφές βρέθηκαν νομίσματα, που φέρουν το όνομα Οινιάδες.
Το όνομά της προέρχεται, πιθανότατα, από το ρήμα ἀπανίστημι (αναδύομαι, εγείρομαι, γεννώμαι). Δεδομένου ότι βρίσκεται από την πλευρά της Αδριατικής θάλασσας(δηλαδή προς την ανατολή), οι κάτοικοι έδωσαν το όνομα αυτό, θέλοντας να ορίσουν ότι ο Ήλιος, αναδύεται (εγείρεται) από την πλευρά της πόλης τους.
Για τον ίδιο λόγο, ίσως το όνομα να σημαίνει και αυγή (σημειώνεται ότι το όνομα του σύγχρονου δήμου, που βρίσκεται στη θέση της: Mattinata στα ιταλικά σημαίνειαυγή ή πρωινό).